Biciklijada "Put bijele rode"

Biciklijada “Put bijele rode“ spaja dva sela  s najvećim brojem roda u Zagrebačkoj županiji, Donju Zdenčinu i Donju Kupčinu. Trasa biciklijade praznik je za oči i uši, za dušu i tijelo. Plavetnilo neba preko zelenih krošnji stabala lagano zaranja u savršenstvu tišine, boja, života, mirisa i tajnovitosti prirode, prirode koju moramo osjetiti, voljeti i čuvati.

Vozit će se prekrasnim predjelima netaknute prirode kroz šumu, uz ornitološki rezervat Crne Mlake i rijeku Kupu u pratnji bijelih roda. Cilj biciklijade je na prostoru manifestacije Kupskih večeri, kraj rijeke Kupe, gdje vas očekuje ručak i druženje.

Turistička zajednica općine Pisarovina, JU Zeleni prsten Zagrebačke županije i Udruga Zdenčina 1562 pozivaju Vas  s ciljem zaštite, očuvanja i promocije bijele rode na

7. biciklijadu “Put bijele rode“
u subotu, 8. srpnja 2023. godine od 10:00 sati.
Trg Stjepana Radića 1, Društveni centar Zdenčina, Donja Zdenčina
https://goo.gl/maps/YNibGPpwmZXQ1w6r9

Staza u dužini 21 km, bez uspona je i ne zahtijeva posebnu fizičku spremnost. Više od pola staze je makadam, početak i zadnji dio staze je asfaltiran. Vozit ćemo lagano, očekivano trajanje vožnje je 2,5 - 3 sata. Stazu možete pogledati na linku: staza biciklijade.  Bit će organizirano vođenje uz kratka zaustavljanja:

-        a na 4. kilometru prva pauza za okrepu i izložbu fotografija ptica autora Vlade Pirše

-        u Zavičajnom muzeju Donja Kupčina kratki odmor uz mogućnost besplatnog razgledavanja muzeja i izložbe slika na temu bijelih roda.

Kotizacija je 5,00 eura (za djecu do 18 godina se ne plaća kotizacija) do 30.6.2023., nakon tog datuma iznos kotizacije je 7,00 eura. Uplate na žiro račun: HR 12 23900011100129229 ili u Turističkoj zajednici općine Pisarovina, Trg hrvatskih velikana 1/1, Pisarovina, od 8 do 15 sati ili na dan biciklijade.

Prijave se primaju do 30. lipnja do 12:00 h. Nakon 30.6. 2023. kotizacija je 7 eura, i nisu osigurane majice. Zbog ograničenog broja sudionika molimo vas popunite prijavu na sljedećem linku prijava ili pošaljite svoje podatke (ime, prezime, godina rođenja, kontakt telefon, e-mail, veličina majice, trebate li organizirani prijevoz do starta: D. Kupčina/Pisarovina/Bratina; da ili ne) na mail: tzpisarovina@pisarovina.hr ili putem telefona: 099 409 5514.

Za sudionike biciklijade iz Pisarovine bit će organiziran prijevoz bicikala i biciklista do starta. Za organizirani prijevoz potrebna je prijava do 30. 6. 2023. uz prijavu za sudjelovanje na biciklijadi. Polazak je iz :

-        Donje Kupčine ispred Društvenog doma u 9 h,

-        s Trga Stjepana Radića u Pisarovini u 9.15 h

-        iz Bratine ispred Vatrogasnog doma u 9.30 h.

Za sve sudionike biciklijade organizirano je besplatno:

-        vođene vježbe zagrijavanja na startu i vježbe istezanja na cilju

-        mjerenje šećera i tlaka

-        poklon paket s majicom

-        ručak

-        razgled Zavičajnog muzeja Donja Kupčina

-        razgledavanje izložbe slika na temu bijele rode

-        razgledavanje izložbe fotografija ptica autora Vlade Pirše

-        gađanje s pračkom za najmlađe (i one koji se tako osjećaju)

 

Osigurana je biciklistička pratnja, medicinska pomoć i prateće vozilo.

Svojom prijavom na biciklijadu dajete privolu da se vaši podaci koriste u svrhu evidencije sudionika biciklijade i korištenje fotografija u cilju promocije.

Sudionici mlađi od 14 godina mogu sudjelovati isključivo uz pratnju roditelja. Za sudionike mlađe od 16 godina Zakonom je propisano obvezno nošenje kacige, a radi vaše sigurnosti preporučamo nošenje kacige svima.

Sudionici voze na vlastitu odgovornost, a organizatori ne odgovaraju za djela učinjena od strane sudionika prema sebi ili trećim osobama.

Pravo sudjelovanja ima onaj koji prihvaća naše uvjete oslobađanja od odgovornosti.

U slučaju kiše biciklijada se odgađa!

Informacija o eventualnom odgađanju termina biti će objavljena na internet stranicama i društvenim mrežama manifestacije najkasnije 3 dana prije održavanja manifestacije.

Svi ste dobrodošli!

OPĆI PODACI

Bijela roda je pokazatelj zdravog života, zdravog tla, zdrave vode i čistog okoliša u kakvom svi želimo živjeti. Roda kao simbol očuvanih prirodnih staništa te tradicionalnih krajolika povezuje kulturnu i prirodnu baštinu Zagrebačke županije. Od davnina postoje razne priče i mitovi o rodama.  Vjeruje se da one donose sreću, plodnost i prosperitet. U pričama za najmlađe, rode donose i djecu. Njihov dolazak i odlazak najavljuje smjenu godišnjih doba.

Rode cijeli život žive u blizini ljudi. Gnijezde se u selima, a hrane na poljoprivrednim površinama. Upravo zato opstanak roda uvelike ovisi i o našem načinu života. Najviše roda u Hrvatskoj se nalazi u Sisačko-moslavačkoj i Zagrebačkoj županiji. Na području naše županije nalazi se čak  269 gnijezda bijele rode.

Čuvajmo rode, vrlo su korisne! Na ekološki način, besplatno, uništavaju ogroman broj glodavaca.

Info: www.zeleni-prsten.hr; www.visitpisarovina.com ; FB Visit Pisarovina; FB Zeleni prsten

Pisarovina, 9.5.2022.