Aktivnosti

Biciklističke rute koje ne smijete propustiti

Pisarovina je prepletena označenim biciklističkim rutama koje prolaze očuvanim prirodnim okruženjem po lokalnim cestama i makadamima - šumama, livadama, uz rijeku Kupu, izvore, najveća staništa bijelih roda u Hrvatskoj, uz rub Prirodnog rezervata Crna Mlaka, selima s drvenim kapelicama i crkvama, Zavičajnim muzejom na otvorenom, itd. Sve to predstavlja poseban užitak za svakog biciklističkog rekreativca i profesionalca. Svaka od biciklističkih ruta Pisarovine nosi autentične priče o prirodnim ljepotana, etnološkoj, povijesnoj i sakralnoj baštini Pisarovine te gastronomskoj ponudi: 1. Zavičajna ruta Kupa, 2. Ruta izvora, borovnica i kapela, 3. Ruta Sv. Vida, 4. Ruta Titanic, 5. Ruta „Od sela roda do sela roda“, 6. Ruta konja i gljiva.

GPX rute

Ribolov

Rijeka Kupa, sa svojim pritocima i rječicama privlači brojne ribiče koji tu mogu loviti šarana, amura, klena, linjaka, soma, štuku i smuđa.

Pisarovinski kraj je raj za ljubitelje lova. Lov se organizira za grupe i pojedince preko ovlaštenih lovozakupnika.

Jahanje

Volite li konje i prirodu, Pisarovina je idealna destinacija za istraživanje neotkrivenih predjela u prostranstvima nizina i brežuljaka na konjima.

Konjička udruga dragovoljaca Domovinskog rata „Pokuplje“
Kupska 1, 10451 Pisarovina

091/ 601 87 81 - predsjednik
099/572 65 14 - voditelj jahanja

E-mail: jahanje-ikayaking@kupa-zoneadventure.com
www.kupa-zoneadventure.com
Youtube

Aerodrom

Mali aerodrom s travnatom pistom u Bratini, okružen netaknutom prirodom, šumama i ribnjacima. Nudi kvalitetnu zaštitu zrakoplova u hangaru, školovanje i avione za najam. Želite postati pilot jednomotornog aviona ili samo pogledati Pisarovinu iz ptičje perspektive, sve informacije možete dobiti od PAN AVIA (Cert. HR.ATO.006), Capt.

Aerodrom Pisarovina, Bratina 101A, Pisarovina
Tel. +385 98 418 964
E-mail: domagoj.cingel@zg.t-com.hr
pan-avia.com

Spomen kuća "Titanic 100"

U Bratini, 1 km od Ekoparka Krašograda, posjetite Spomen kuću "Titanic 100" i prošećite tematskim parkom i alejom breza u spomen na mještanina Stjepana Turčina i trideset hrvatskih iseljenika koji su bili putnici na slavnom brodu.

Krašograd

U seoskom mjestu Bratina, okružen prekrasnom prirodom smjestio se Ekopark Krašograd. Ekopark je idealna destinacija za nezaboravan obiteljski provod ili sportsko druženje na otvorenom jer nudi pregršt zanimljivog sadržaja za djecu i odrasle.

Šetnica "Plaža"

Ljeti svratite do šetnice „Plaža“ u Lijevom Sredičkom gdje se možete okupati i osvježiti. Uz tok rijeke Kupe u mjestu Lijevo Sredičko nalazi se poznata pisarovinska šetnica i izletište Plaža. Do izletišta uz rijeku Kupu vodi makadam staza po kojoj se može proći autom ili biciklom.

Izletište s prekrasnom livadom za piknik i zabavu na otvorenom, smješteno je uz žuboreći tok rijeke Kupe i okružen je prekrasnim zelenilom i cvrkutom ptica. U ljetnim mjesecima ovo izletište i šetnica postaje najpopularnija plaža (odakle i potječe ime šetnice) na kojem lokalno stanovništvo traži spas od ljetnih vrućina u osvježavajućoj rijeci Kupi. Na pojedinim mjestima ulaz u rijeku je prilagođen i najmlađima.

Zavičajni muzej Donja Kupčina

Muzej obuhvaća izrazito zanimljiv sklop seoskih kuća - drvenih prizemnica i čardaka, zajedno s gospodarskim zgradama, te izloženim etnografskim predmetima. Zgrade narodnog graditeljstva su izuzetne kulturne i povijesne vrijednosti i predstavljaju izvorne stambene i gospodarske građevine sela Pokuplja, Turopolja i Hrvatske Posavine.

Unutrašnjost Muzeja je uređena bogatim tekstilnim inventarom, spravama za tekstilnu obradu, tradicijskim kućnim namještajem, keramičkim, željeznim i drvenim uporabnim i ukrasnim predmetima, poljodjelskim oruđem te oruđem za dizanje i vuču drvenih zgrada, kao i brojnim drugim predmetima tradicijske kulturne baštine Donje Kupčine i njezine okolice.

U Zavičajnom muzeju održavaju se radionice namijenjene djeci predškolske i školske dobi koje se održavaju u dvorištu muzeja i u zidanoj zgradi (u vrijeme zimskih mjeseci), obrazovni programi s ciljem upoznavanja kulturne i prirodne baštine te tradicijskog materijalnog i nematerijalnog naslijeđa, kao i radionice vezane uz godišnje običaje (Uskrs, Dani kruha, Božić ...) i tradicijske obrte.

Radno vrijeme Zavičajnog muzeja Donja Kupčina:
Utorak - petak: 9 -13 sati
Subota 10 - 14 sati ili po dogovoru
Kontakt:
Mob: + 385 (0)1 6271 801, + 385 (0)99 7531 224